sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Juuresranskalaiset

Juuresranskalaiset
Juuresranskalaiset kuuluvat mun vakiolisukkeisiin. Ne on äärettömän helppo valmistaa ja ne sopii niin liha- kuin kalaruoan kaveriksi. Kaiken lisäksi juurekset ovat pirun edullisia, joten nämä juuresranskalaiset ovat oikeaa budjettiruokaa! Lompakko kiittää - kerrankin!;)

Juuresranskalaiset
Juuresranskalaisiin voi hyödyntää ihan mitä tahansa juureksia. Itse olen ihastunut porkkana, lanttu ja punajuuri yhdistelmään. Bataatti ja palsternakkakin sopivat tähän täydellisesti. Heitän mukaan välillä myös sipulilohkoja ja valkosipulinkynsiä, jos kyseessä on lisuke jollekin ruoalle. Jos aikomuksena on tehdä selkeää finger foodia, niin silloin sipulit kannattaa jättää ihan suosiolla pois.

Juuresranskalaiset


Juuresranskalaiset (kahdelle nälkäiselle)

3 punajuurta
1/4 -1/2 lanttua
4 porkkanaa
suolaa
oliiviöljyä
rosmariinia
pippuria

1. Kuori ja pilko juurekset
2. Laita juurekset isoon kulhoon ja lorauta päälle runsaasti oliiviöljyä ja mausta suolalla, pippurilla ja rosmariinilla. Sekoita mausteet tasaisesti juureksien päälle
3. Laita juurekset leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista niitä uunissa 200 asteessa noin puolisen tuntia, kunnes juurekset ovat saaneet väriä pintaan ja muuttuneet hiukan rapsakoiksi

Voilà! Näin helposti valmistuu juuresranskalaiset, jotka sopivat niin arkeen kuin juhlaan! Juuresranskalaisia on muuten tosi kiva dippailla majoneesiin! Majoneesin makua voi vielä tuunata esim. wasabilla, niin pääsee yhdistämään perisuomalaisia juureksia sekä Japanilaista wasabia! Tämä on sitä huikeeta fuusiokeittiötä! ;)

JuuresranskalaisetJos ranskalaisia lähtee tekemään dippailumielessä, kannattaa juureksia pitää uunissa grillivastusten lähelle hetki ennen, kun ne ottaa pois uunista, niin niihin tulee rapeampi kuori. Rasvakeitin olisi aika bueno tähän hommaan, mutta uunissa tulee ainakin piirun verran terveellisimpiä ranskalaisia! Rasvakeitin olisi aika kohtalokas hankinta allekirjoittaneelle. Mä söisin varmaan pelkästään uppopaistettua ruokaa päivästä toiseen.

Toivottavasti kaikkien pääsiäinen on sujunut leppoisissa merkeissä sekä tietysti herkutellen!:)

perjantai 29. maaliskuuta 2013

Ihanan tahmea inkiväärilohi

inkiväärilohi
Tein viime viikonloppuna inkiväärilohta, jonka mainitsinkin myös edellisessä postauksessani, jossa kerroin herkullisesta Kungfu Girl -viinistä. Halusin valmistaa lohta hiukan uudella tavalla ja inspiraation inkivääriloheen sain Pinterestin puolelta, jonne aika usein jumitun pinnailemaan herkullisia ruokakuvia ja muita kauniita kuvia.

inkiväärilohi
Tässä inkiväärilohessa on parasta pinnalle tarttunut tahmainen soija-inkivääri-valkosipuli-kalakastikemöhnä. Nam! Jos on yhtään itämaisenruoan tai edes inkiväärin ja soijan ystävä (Huomaa, että nyt ei puhuta siitä soijasta, mistä Kristoffer Taxfree puhuu) niin kannattaa kokeilla. 


inkiväärilohi












Inkiväärilohi

n. 1 kg lohifileetä
1 dl soijaa
3 rkl raastettua inkivääriä
2 hienoksi silputtua valkosipulinkynttä
0,5 dl kalakastiketta
0,5 dl ruokokidesokeria
yhden limetin mehu

Päälle:

1 dl silputtua korianteria
0,5 dl kevätsipulin vartta silputtuna
puolikas chili viipaloituna

1. Sekoita soija, inkivääri, valkosipuli, kalakastike, sokeri ja limetin mehu keskenään
2. Nypi lohesta ruodot ja laita se isoon kannelliseen kulhoon tai muovipussiin ja kaada kastike mukaan. Hieroa kastiketta kalan pinnalle tasaisesti. Laita lohifile jääkaappiin maustumaan vähintään puoleksi tunniksi
3. Voitele uunivuoka kevyesti öljyllä tai vuoraa se leivinpaperilla. Asettele lohi vuokaan ja kaada kastiketta sen päälle. Vaihtoehtoisesti voit paistaa lohen pannulla tai grillissä ja keittää marinadista kastikkeen.
4. Paista lohta uunissa noin 30 min riipuen, kuinka paksu möhkäle on kyseessä.
5. Kun kala on tullut uunista, heitä sen päälle korianteri- ja kevätsipulisilppu sekä viipaloitu chili

Tarjoile riisin tai nuudelin kanssa.


torstai 28. maaliskuuta 2013

Hedelmäinen Kungfu Girl

Kungfu Girl












Kungfu Girl on mun yksi tämän hetken lemppariviineistä. Kyseessä on Jenkkilästä kotoisin oleva Riesling, joka on ihanan kevyttä ja hedelmäistä. Viini sopii täydellisesti itämaisen ruoan kanssa ja itse tarjosinkin tätä itämaistyylisen lohen kanssa.

Kungfu Girl
Tämä viini on saanut paljon hypetystä osakseen ja se valittiin myös Viinilehden vuoden 2012 viiniksi eli kyseessä ei ole ihan mikä tahansa Riesling-rypäleestä puristettu mehu. Myös useiden blogien puolella tämä Kungfu Girl on nostettu hyvin esiin ja sitä kautta taisin itsekin kuulla ensimmäistä kertaa tästä viime vuoden puolella. Jos et heti halua rynnätä ostamaan kokonaista pulloa, niin ainakin ravintola Putte's Helsingissä tarjoilee tätä viiniä, joten sinne vaan kokeilemaan. Sinne kannattaa suunnata myös kivan sisustuksen takia!

Kungfu Girl
Viinilehden sivuilla tätä kuvailtiin näin: Avoin, kypsän hedelmäinen ja puhdaspiirteinen tuoksu. Tuoksu on hyvin syvä ja monivivahteinen – vaikkakin herkkäluonteinen. Siinä on persikan kiveä, tuoretta aprikoosia, hentoa hunajaa ja limeä. Lähes kuiva maku täyttää aromeiltaan tuoksua myötäilevällä hedelmäisyydellä suun. Siinä on lisäksi aistittavissa kypsää punaista omenaa ja lähes hillottua päärynää. Suunmyötäinen maku saa ryhtiä aromeiltaan sitruunankuorta muistuttavasta hapokkuudesta. Kokonaisuus jättää pitkän, veden kielelle nostattavan, kukkaisen ja hieman mausteisen, intensiivisen jälkimaun.

Eikö kuulostakin herkulliselta? Mä haluaisin päästä jollekin viinitilalle, jossa pääsisi perehtymään viinin valmistusprosessiin ja näkisi kaikki ne välivaiheet. Olisi niin kiva kuulla, miten tällainen upea vivahteikas viini saadaan aikaan.  
Kungfu Girl
Nyt aloitan pääsiäisloman vieton ihan virallisesti ja alan katsomaan leffaa ja mussuttamaan karkkia! PARHAUTTA kiireisen työviikon jälkeen.


Hyvää pääsiäisen aikaa kaikille ja toivottavasti se on (suklaa)munarikas!;)



sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Viettelevä suklaakohokas

Suklaakohokas

Mun yksi lempijälkiruoista on suklaakohokas. Sen sisältä valuva lämmin suklaalaavaa saa sellaisen hurmoksen aikaan, ettei ole mitään rajaa.

pieni uunivuoka

Tein tätä ihanuutta vihdoinkin tänä viikonloppuna. Mun on pitänyt tehdä tätä jo joulusta asti, koska löysin silloin Tarjoustalosta tai jostain vastaavasta halpahallista maailman söpöimmät leivosvuoat. Muistan ajatelleeni tuolloin, että nämä ovat täydelliset suklaakohokkaille tai tulivuorikakuille, kuten minä näitä rakkauden ilmentymiä kutsun.

pieni uunivuoka

Nämä ovat suoraan jostain supersöpöstä leikkimökistä, jossa on täydellinen miniatyyrikeittiö! Mutta ei siitä sen enempää...Mulla on nimittäin ihan auttamaton fiksaatio astioihin sekä muihin kippoihin ja voisinkin jauhaa niistä vaikka kuinka paljon! Nyt kuitenkin takaisin syntisen herkullisiin suklaakohokkaisiin.

SuklaakohokasSuklaakohokkaat on tosi helppo ja nopea valmistaa. Taikinan voi valmistaa (tai oikeastaan kannattaa) hiukan etukäteen ja laittaa annosvuoissa jääkaappiin odottamaan uunittamista.
Suklaakohokas
Parasta suklaakohokkaassa on sen sisusta eli lämmin suklaa, joka valuu kevyesti paistuneen kakun sisästä. Siinä on jotain veret pysäyttävää, kun kohokkaasta ottaa ensimmäisen palan ja samalla sula sisus syöksyy ulos. Tämä on todellista viettelyruokaa, jos jotain sellaista on olemassa ;)


Suklaakohokas (kahdelle)

60g tummaa suklaata
60 g suolatonta voita
2 kananmunaa
2 keltuaista
2/3 dl ruokokidesokeria
3 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa

Vuokien voiteluun ja jauhottamiseen:
Voita
Tomusokeria

Koristeluun:
Tomusokeria
Tuoreita marjoja

1. Voitele kaksi vuokaa voilla ja jauhota ne tomusokerilla
2. Sulata voi ja suklaa vesihauteessa
3. Lisää hieman jäähtyneeseen suklaa-voiseokseen kokonaiset kananmunat
4. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi
5. Lisää suklaa-voiseos muna-sokerivaahtoon ja sekoita varovasti
6. Nostele jauhot ja suola mukaan seokseen varovasti
7. Annostele taikina kahteen vuokaan niin, että vuoan yläreunaan jää noin 1 cm tyhjää tilaa. Päällystä vuoat elmukelmulla ja laita ne jääkaappiin noin 3-4 tunniksi. (Jos et malta odottaa, voit laittaa vuoat heti uuniin)
8. Paista kohokkaita uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.
9. Tarjoile kohokkaat joko suoraan paistovuoista tai käännä ne lautaselle. Koristele tomusokerilla ja tuoreilla marjoilla.


torstai 21. maaliskuuta 2013

Terveelliset rahkapannarit

rahkapannarit
Kokeilin jonkin aikaa sitten rahkapannareita ja minun täytyy sanoa, että vihdoinkin! Ystäväni Linda on pitkään toitottanut rahkapannareiden puolesta ja pääsin myös maistamaan näitä herkkuja ihan tajuttoman ihanalla brunssilla, jonka tämä samainen naikkonen oli järkännyt.  

rahkapannarit
Tämä brunssi muutti kaiken. Tein heti seuraavana viikonloppuna näitä rahkapannareita itse, koska ne on pirun hyviä ja niitä voi vetää naamaan hyvällä omallatunnolla. Ne myös pitää nälän poissa suorastaan ikuisuuden. 

Koska eihän me ihan täysin terveysintoilijoiksi voida muuttua, niin päälle tietty vaahterasiirappia ja tomusokeria marjojen kaveriksi, nam!

Rahkapannarit (kahdelle)

1 prk maitorahkaa
2-3 munaa
3 rkl spelttijauhoja (kukkurallisia)
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

voita paistamiseen

Rahkapannareiden päälle:
marjoja
vaahterasiirappia
tomusokeria

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna taikinan kohota noin kymmenen minuuttia. Paista kaksi pannaria samaan aikaan pannulla. Tarjoile marjojen tai hillon kanssa.

Ihanaa, että huomenna on perjantai! Viikot menee kyllä sellaista vauhtia, että ei mitään järkeä. Olin muuten viime viikolla Helsinki Food Companyn tiloissa kokkailemassa duunini kautta. Me tehtiin siellä erilaisia tapas-tyylisiä ruokia, jotka oli herkullisia. Täytyy sanoa, että Helsinki Food Companyn mimmit oli ihan huippuja ja niiden duuni ehkä paras ikinä! Mun on tarkoitus esitellä tuolta reissulta mukaan tarttuneita reseptejä myös täällä blogin puolella jossain vaiheessa eli stay tuned;

tiistai 19. maaliskuuta 2013

Torikortteleiden ulkoruokarieha

Torikortteleiden ulkoruokarieha













Kerkesin piipahtamaan lauantaina opparin teon lomassa Senaatintorin kupeessa järjestetyssä Torikortteiden ulkoruokariehassa. Korttelin sisäpiha täyttyi ihanista ravintolakojuista, jotka olivat täynnä mitä ihanampia herkkuja sekä veikeitä kokkeja. Ravintola Qulman hemmo saa täydet pisteet, koska jaksoi olla iloinen vielä myöhään iltapäivällä ja kertoa ihan tajuttoman herkullisesta minttupestosta! Sitä kandee kokeilla, jos saatte sitä hyppysiinne jostain!

Torikortteleiden ulkoruokarieha

Torikortteleiden ruokariehassa oli mukana Social Food Street, Twisted Street Kitchen, Vegemesta, Pure Bistro, Restaurant Qulma, MAT Catering, Savotta sekä 100 dogs & Bourbon, josta olen kirjoittanut myös aikaisemmin. 

Torikortteleiden ulkoruokarieha

Tämä ruokatapahtuma oli ihana piristys kylmään talvipäivään. Mikä onkaan ihanampaa kuin kulkea kojusta kojuun ja herkutella! You know what I mean ;) Valitettava puoli on se, että yleensä sitä täyttyy ihan liian nopeasti!

Torikortteleiden ulkoruokarieha
Paras juttu oli kuitenkin tämä minttupesto jugurtti! Se oli täydellisen raikasta ja juuri sopivan makeaa! Nam nam!

Torikortteleiden ulkoruokarieha

Kiitos vielä ihanalla Sannille, joka sai raahattua mut mukaan tänne, vaikka eihän siinä mitään suurempaa ylipuhumista tarvittu!


sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Valkosuklaa-macadamia keksit

Valkosuklaa-macadamian keksit

valkosuklaa-macadamian keksit

Mun all time lempparikeksi on valkosuklaa-macadamia cookie. Se on vaan niin täydellinen rakkauspakkaus! Rakastuin näihin kekseihin vuosia sitten, niinkin romanttisessa paikassa kuin Subwayssa. Oujee! Jotain erikoista näissä valkosuklaa-macadamia kekseissä on, koska näiden voittanutta ei vaan ole ja tuskin tulee koskaan olemaan.

valkosuklaa macadamian keksit
Päätin tehdä näitä herkkuja itselleni, koska viime aikoina on ollut aika haipakkaa niin duunin kuin muun elämän osalta (muu elämä tarkoittaa tässä valitettavasti opparia, jonka parissa meitsi on viettänyt nytkin lähes koko viikonlopun!), joten valkosuklaa-macadamia keksit ovat erittäin sallittu piristys kaiken tämän kiireen keskelle. Eikö vain?:)


Valkosuklaa-macadamia keksit (n.24 kpl)

3 1/2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
200g pehmeää voita
1 1/2 dl ruokokidesokeria
kananmuna
200g valkosuklaata
n. 150 g macadamiapähkinöitä

1. Sekoita keskenään jauhot, ruokasooda, vaniljasokeri ja suola
2. Vatkaa sokeri ja voi vaahdoksi ja sekoita mukaan myös kananmuna
3. Lisää kuivataineet mukaan kolmessa osassa rauhallisesti vatkaten
4. Lisää pähkinät ja suklaa mukaan kädella tai puuhaarukalla sekoittaen. Sekoita vain sen verran, että ne sekoittuvat tasaisesti mukaan
5. Laita taikina hetkeksi viileään
6. Muotoile taikinasta palleroita, jotka ovat halkaisijaltaan noin pari senttiä ja asettele ne leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paina palleroita hiukan lyttyyn etusormillasi
7. Paista keksejä 175 asteessa noin 10-20 min tai kunnes keksit ovat saaneet kauniin kullanruskean värin


Macadamiapähkinöitä ei löydy ihan jokaisesta kulmakaupasta, mutta ainakin Stockmannilta näitä löytyy irtotavarana.