sunnuntai 4. elokuuta 2013

Herkullinen bolognesekastike

herkullinen bolognesekastike
Viime viikolla mulle iski aivan kaamea bolognesekastikehimo. Näin kesäisin mua tekee todella harvoin mieli mitään näin tuhtia ruokaa (grilliruoka on ISO poikkeus), vaan enemmän tulee syötyä erilaisia salaatteja ja muuta vähän kevyempää. Bolognesekastikehimon taustalla saattoi olla syksyinen ilma ja kesäflunssa, joka meinasi uhkaavasti pukata päälle. Onneksi bolognesekastike maistui paremmin kuin hyvin ja helpotti myös flunssaista oloa eli Heidi vs. flunssa 1-0! Flunssan selättämiseen auttoi myös maailman paras flunssajuoma.

herkullinen bolognesekastike



Bolognesekastike on pastakastikeiden klassikko ja sen erimuodot ovat vallanneet suomalaisten sydämet aivan täysin. Tämä vanhanliiton bolognesekastike on kuulunut munkin elämään eri ulkomuotoihin verhoutuneena aina perinteisestä jauhelihakastikkeesta enemmän tomaattipohjaisiin kastikepohjiin.

herkullinen bolognesekastikeMä oon tykästynyt kovasti tällaiseen täyteläiseen bolognesekastikkeeseen, jossa lisämakua tuovat porkkana, selleri ja chili.

Bolognesekastike (neljälle)

400g naudanjauhelihaa
2-3 sipulia kuutioina
3-4 valkosipulia hienonnettuna
1 selleri pilkottuna
2 porkkanaa raastettuna
4 tomaattia pilkottuna
1 chili pilkottuna
1 prk tomaattimurskaa
1 basilikapuska pieneksi silputtuna
oreaganoa
suolaa
pippuria
paprikajauhetta
ripaus sokeria
oliiviöljyä


Päälle:
parmesania
tuoretta basilikaa


herkullinen bolognesekastike1. Paista jauheliha sipulin kera oliiviöljyssä.
2. Lisää mukaan pilkotut tomaatit, valkosipuli, chili, sellerit ja raastettu porkkana sekä basilika ja oregano. Anna hautua muutama minuutti
3. Lisää joukkoon tomaattimurska ja mausta kastike suolalla, pippurilla, paprikajauheella ja sokerilla
4. Anna kastikkeen hautua tovi ja tarkista maku. Mausta tarvittaessa

Tarjoile pastan kanssa ja raasta päälle runsaasti parmesania ja koristele basilikan lehdillä.


HUOM!

Löytyykö keneltäkään vinkkejä, kuinka basilikan saisi pidettyä hengissä enemmän kuin sen pari päivää. Olisi niin ihana, että ikkunalaudalta löytyisi rivi erilaisia yrttejä, joita voisi lisätä ruokiin. Kaikki vinkit ja vippaskonstit ovat tervetulleita.


7 kommenttia:

  1. Basilika ei vaan millään pysy elossa siinä omassa ruukussaan. Siinä mullassa ei ole tarpeeksi ravinteita ja sen takia basilikaa on ihan mahdotonta pitää elossa. Tämän takia basilika pitäisi siirtää uuteen ruukkuu ja laittaa uutta multaa, näin se säilyy! Eli ei kun multa ja ruukku ostoksille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, kiitos paljon! Tämä tyttö lähtee ruukku ja multa ostoksille. Ihan kiva, että siinä samalla saa vähän sisustettua myös kämppää ;)

      Poista
  2. Herkkullisen näköstä, se vaa on niiiii hyvvää, itelläki tullee tehtyä tuhkatihiään. Ja tullee äkkiä, ei siihe tosiaa mittää pussijauheita tarvita, ero o kyllä ku yöllä ja päivällä!

    Tuota sammaa yrttiasiaa määki oon miettiny, ku nykyään oon ostanu enemmältiki nuita tuoreyrttejä... pari päivää ja ne o menneen talaven lumeja :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tota bolognesekastiketta voisi syödä vaikka viikottain!

      Mä otan nyt tulevien viikkojen missioksi siirtää kaupasta ostetut yrtit ja salaatit ruukkuihin uuteen muultaan, jos ne vaikka sinnittelisi hiukan pidempään elossa! Sellanen indoor garden tai zengrow olisi kyllä kätevä talvella, niin olisi aina yrttejä ja salaattia käden ulottuvilla!

      Poista
  3. Basilikavinkki naapurista: Kääri sen kaupan muoviruukun ympärille sanomalehteä, iske hiukan isompaan ruukkuun ja päälle vaan päivittäin vettä. Säilyi kuukauden kunnes ostin multaa ja istutin kunnolla ;) -I

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uuh, pakko kokeilla ennen kuin roudaan sitä multaa kaupasta. Tämä on myös hyvä syy ostaa jotain söpöjä ruukkuja, jotka sopii keittiön sisustukseen :)

      Poista
    2. Joo tätä munki täytyy testata, iha harmittaa ku parisa päiväsä saan nämä vihiriät aina tapettua :/

      Poista