keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Mustikkarahkapiirakka

Sadepäivää piristämään oli väsättävä mustikkarahkapiirakkaa. Nyt syksyllä on kyllä enemmän omenapiirakka-aika, mutta se ei vain oikein iske muhun. Mun tämän syksyn missio onkin oppia pitämään siitä taas, mutta jalat alta vievää kokemusta ei ole vielä tullut kohdalle.

Hyvää mustikkarahkapiirakkaa taas ei voita mikään! Mun mielestä mustikkapiirakassa pitää olla rahkaa tai kermaviiliä, koska ne tuo siihen kivan mehevyyden.

mustikkarahkapiirakka










Mustikkarahkapiirakka

Pohja:
150 g margariinia
0,5 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1 kanamuna
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl vettä

Täyte:
2 prk rahkaa
2 kanamunaa
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
n. 5 dl mustikoita


1. Vatkaa vaahdoksi huoneenlämpöinen margariini ja sokeri
2. Lisää suola ja kanamuna sokerin ja margariinin joukkoon ja sekoita
3. Lisää joukkoon jauhot ja vesi. Sekoita vain sen verran, että aineet sekoittuvat yhteen.
4. Aseta leivinpaperia irtopohjavuoan pohjalle. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Taikinan voi laittaa hetkeksi pakastimeen, jos se on liian löysän/sulaneen tuntuista ja tarttuu sormiin.
5. Vatkaa keskenään rahka, kanamunat ja sokerit.
6. Ripottele puolet mustikoista taikinan päälle. Kaada rahkatäyte ja ripottele loput mustikat täytteen päälle.
7. Paista mustikkapiirakka 200 asteessa n. 40 min.

Sirottele jäähtyneen mustikkarahkapiirakan päälle tomusokeria.



maanantai 10. syyskuuta 2012

Spelttipannukakku

Päätin kokeilla vähän terveellisempää versiota perinteisestä pannukakusta ja tulos oli, että pannari goes speltti.

















Käytin vehnäjauhojen sijasta puolikarkeita spelttijauhoja. Spelttipannukakusta tuli todella hyvää. Speltti antoi pannarille pehmeän pähkinäisen maun.

Spelttipannukakku 

8 dl maitoa
3 munaa
4 dl spelttijauhoja
1 tl suolaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
50 g sulaa margariinia

1. Sekoita maito ja munat hyvin
2. Siivilöi sekaan kuivan aineet 
3. Lisää taikinaa jäähtynyt sulanut rasva
4. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille
5. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 30 min kunnes pinta on kauniin ruskea


Speltin terveysvaikutukset


Speltti on hyvin proteiinipitoista ja se sisältää paljon valkuaisaineita sekä B-vitamiineja. Speltissä on myös  paljon kivennäis- ja hivenaineita.

Spelttiä syömällä verensokeri pysyy pitkään tasaisena ja nälkä pysyy poissa, joten speltti sopii hyvin niille jotka kamppailevat paino-ongelmien kanssa.

Erityisen hyvin speltti sopii vatsa- ja suolisto-ongelmista kärsiville, sillä se sulaa hyvin ja imeytyy helposti. Moni keliakiasta kärsivä pystyy käyttämään spelttiä ilman ongelmia. Speltti aktivoi vatsan sekä suoliston toimintaa puhdistaen elimistöä kuona-aineista toisin kuin tavallinen vehnä. 

Tässä taisi olla pari hyvää syytä, miksi speltti tulisi ottaa suurempaan osaa ruokavaliotamme. Mä ainakin yritän kunnostautua sen saralla.:)


sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Hedelmäinen fetasalaatti

Tällainen hedelmäinen fetasalaatti tuli tehtyä näin sunnuntai-illan kunniaksi. Näin eilen kaupassa ison kasan upean näköisiä viikunoita ja niitä oli pakko ostaa muutama kappale. En oikein keksinyt mitään muuta hyödyntämistapaa näille kuin salaatin ja niin syntyi tällainen hedelmäinen fetasalaatti.

Löytyykö teiltä jotain hyviä ohjeita, missä voi hyödyntää viikunoita?



Hedelmäinen fetasalaatti ( 2 henkilölle)

Salaattisekoitus
1 avomaankurkku
100 g kirsikkaluumutomaatteja
1/4 cantaloupemeloni
50 g sokeriherneitä
200 g fetaa
2 viikunaa

1. Huuhtele salaattisekoitus, kurkku, tomaatit ja sokeriherneet
2. Jaa salaatti lautasille.
3. Pilko kurkku ja halkaise kirsikkaluumutomaatit sekä sokeriherneet ja lisää ne salaatin päälle
4. Pilko cantaloupemeloni suupalan kokoisiksi paloiksi
5. Murenna feta salaattiin ja sekoita kaikki aineet hyvin
6. Koristele annos viikunan puolikkailla


Jälkkäriksi tein spelttipannukakkua! Laitan siitä huomenna ohjeen tänne. Oli muuten hyvää ja sitä sai syödä ihan hyvällä omallatunnolla, koska speltti on paljon terveellisempää kuin normit vehnäjauhot! Kerrankin löyty "terveysversio", joka on oikeasti hyvää!

Hyvää sunnuntai-iltaa kaikille!:)

Rouheleipä

Paul Rhodesin leipomo sai aikaan leipähimon. Päädyin leipomaan Rouheleivän, jota leivoin usein viime kevään aikana. Se on hyvänmakuinen leipä, jossa on purutuntumaa. Löysin tämän reseptin viime kesänä jonkun lehden ruokaosastolta ja olen tosi iloinen, että otin ohjeen talteen!























Mun mielestä leivän leipomisessa vaikeinta on hyvän sitkon saaminen käsin vaivaamalla sekä leivän paistaminen. Liian usein olen ottanut leivän hiukan liian aikasten pois uunista ja tuloksena on se, että leivän sisus on ollut tahmea.

Kun leivän ottaa pois uunista, kannattaa leivän pohjaan koputtaa: Leivän ollessa kypsä siitä tulee sellainen kumea ääni. Eli siinä on hyvä muistisääntö ;).

Rouheleipä

3,5 dl vettä
2,6 dl hiivaleipäjauhoja
1,5 dl ruisrouhetta
0,6 dl ruisjauhoja
7 tl seesaminsiemeniä
6 dl pellavansiemeniä
3 tl fariinisokeria
n. 6 g hiivaa
        ~
3 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa


1. Sekoita ensimmäiset aineet yhteen ja jätä ne liinan alle muhimaan pariksi tunniksi
2. Lisää suola ja loput jauhot.
3. Vaivaa taikinaa 20 min käsin
4. Laita taikina öljyttyyn astiaan liinan alle lepäämään 1,5 h
5. Muotoile taikinasta pyöreä leipä ja laita se leivinpaperilla päällystetylle uunipellille liinan alle kohoamaan 45 minuutiksi
6. Paista 225 asteessa 30-40 minuuttia

Tätä rouheleipää kannattaa todellakin kokeilla! Laitoin pari päivää sitten mun ihka ensimmäiset juuret tulemaan. Niistä huolehtiessa tuntee itsensä ihan äidiksi, koska niitä pitää muistaa ruokkia aamuin illoin!:D Toivottavasti hoitamiset on sujunut hyvin ja juurista saa aikaan mahtavan leivän!


torstai 6. syyskuuta 2012

Leipomo Paul Rhodes


Yksi Lontoon lempparipaikoistani oli Paul Rhodesin leipomo Nothing Hillissa, joka sijaitsi lähellä hotelliamme. Sieltä sai aivan ihania täytettyjä leipiä ja muita herkkuja. Kävimme hakemassa sieltä kahtena aamuna aamupalaa mukaan.

Paul Rhodes -leipomon slogan " Grains for our brain" oli mun mielestä tosi hyvä! Rakastan tuoretta leipää yli kaiken.





Musta ei saisi kyllä koskaan karppaajaa, vaikka olenkin sitä mieltä, ettei ole terveellistä syödä ihan tajuttomia määriä pastaa, riisiä tai leipää. Kohtuus kaikessa. Ja kyllä leipä voi olla ravitsevaa. Silloin ei vain kannata valita sellaista leipää, joka säilyy ikuisuuden ja joka ei sisällä mitään muuta kuin valkoisia jauhoja.

Olisi ihanaa, jos Suomessa olisi enemmän pieniä leipomoita, josta voisi hakea tuoretta leipää tai jaksaisi itse leipoa leipää pari kertaa viikossa. Sitä varten mun pitää kyllä kehittää mun käsilihaksia, jotta jaksan vaivata sitä taikinaa kunnolla tai sitten pitäisi hankkia sellainen yleiskone, joka tekisi sen mun puolesta!:) Kannatan enemmän tuota jäkimmäistä vaihtoehtoa.

 Täydellinen näyteikkuna herkullisine leipineen.



Tiski oli vielä vähän tyhjä tässä vaiheessa, mutta valikoima oli aivan mahtava!


Aamupalan nauttiminen puistossa oli täydellistä. Haimme kahvit Starbucksista ja kipitimme Paul Rhodesista ostamiemme leipien ja croisanttien kanssa Hyde Parkkiin. Oli ihanaa nauttia hyvää aamupalaa ja samalla katsoa kun muut juoksivat ohi juoksutrikoissaan. Silloin suklaacroisantti maistui erityisen hyvältä!;)

Harmi, että kiiruhdin heti herkkujen kimppuun ja en kerennyt ottamaan kuvia aamupalastamme. Söimme puoliksi ihanan kiviarinasämpylän, jonka välissä oli meetwurstia/salamia ja brie-juustoa sekä seesaminsiemensämpylän, jonka välissä oli ohuita suikaleita kanaa, pekonia, avokadoa sekä paljon ruohosipulia. Ne olivat täydellisiä ja niiden voimalla pärjäsi pitkälle päivään! 

Nyt rupean valmistautumaan iltaa varten. Tarkoituksena olisi mennä katsomaan ilotulituksia Töölöseen.



Camdenin markkinat

Olin viime viikonlopun (pe-ma) Lontoossa siskoni kanssa ja se oli aivan mahtava matka! Voi sitä shoppailun ja kävelyn määrää. Me lähdettiin sinne niin, että meillä oli yksi tyhjä matkalaukku mukana käsimatkatavaroiden lisäksi ja paluumatkalla se matkalaukku meinasi revetä liitoksistaan! Suurin syy oli se, että mun sisko sekosi aivan täysin Primarkissa!:)

Tuossa muutamassa päivässä ei kyllä ehtinyt nähdä kuin vain murto-osan Lontoosta, mutta se onkin hyvä syy matkustaa sinne uudestaan. Toivottavasti se mahdollisuus tulee pian!

Tässä on kuvia ja tunnelmia Camdenin markkinoilta. Ne oli aivan mahtavat! Siellä oli niin paljon nähtävää ja tuntui, että ne markkinat jatkuivat aivan loputtomiin. Me ei todellakaan jaksettu kiertää niitä kokonaan.

Camdenin markkinat

Camdenin markkinat


Tietysti me käytiin pubissa vähän lepäämässä kaiken sen kiertelyn lomassa. Brittiläinen pubikulttuuri on kyllä ihan mahtava!


Me ihastuttiin pääkalloihin tämän matkan aikana. Siis tällaisiin hauskoihin. Kumpikin osti tällaiset korut ja me vähän suunniteltiin, että otettais sellaset tatskat, jossa olisi meksikolaistyylinen pääkallo. Se olisi ihana muisto tästä reissusta.

Olisi hienoa päästä joskus Meksikoon kuolleiden päivän aikaan. Sen juhlinta olisi varmasti mahtava näky!

Camdenin markkinat

Camdenin markkinat

Camdenin markkinat

Camdenin markkinat

Camdenin markkinat
Tämä pieni herkkukoju oli ihan mahtava! Jotain tällaista mä haluan tehdä ravintolapäivänä. Huomatkaa ihan jättimäiset brownie popsit!

Camdenin markkinat

Camdenin markkinat

Camdenin markkinat


Fish and chips
Käytiin lounaalla tosi ihanassa pubissa. Sen sisustus oli tosi hieno ja ruokakin oli hyvää, vaikkakin aika raskasta.

Camdenin markkinat
Täältä markkinoilta sai tuorepuristettua mehua ja oli ihan huippua, että se tehtiin ihan nenän edessä! Tuorepuristettu mehu maistui aivan täydelliseltä.

Camdenin markkinat
Tämä portaikko oli aivan mahtava! Kuvitella sitä työn määrää, joka tämän tekemisessä on ollut!


Lisää kuvia on vielä tulossa Lontoon reissulta!:)


tiistai 4. syyskuuta 2012

Itämaiset hot dogit

Vihdoin ja viimein sain aikaiseksi näiden Itämaisten hot dogien teon, joista puhuinkin jo Flow-fetivaalien ruokatarjontaa koskevassa postauksessa.

Lähdin tekemään itämaisten hodarien lisukkeita aivan fiilispohjalta. Aineksina olivat korianteri, kalakastike, lime, valkoviinietikka, suola, chili, valkosipuli, porkkana, punakaali ja kurkku. Näistä aineksista syntyi kaksi erilaista lisukesalaatti: porkkana-punakaali ja kurkku.



Itämainen kurkkusalaatti (2 henkilölle)

1/2 kurkku
1 valkosipulin kynsi
1/2 chili
1 rkl kalakastiketta
1 tl valkoviinietikkaa
2 rkl limen mehua
Suolaa

1. Pese kurkku ja raasta se
2. Viipaloi chili ja valkosipuli ohuiksi viipaleiksi
3. Sekoita ainekset ja lisää kalakastike, valkoviinietikka ja limen mehu. Mausta suolalla maun mukaan.
4. Sekoita salaatti hyvin ja anna sen maustua jääkaapissa vähintään tunti


Itämainen porkkana-punakaalisalaatti (2 henkilölle)

1/4 punakaali
2 porkkanaa
2 rkl kalakastiketta
2 tl valkoviinietikkaa
3 rkl limen mehua
1/2 chili
suolaa

1. Pese, kuori ja raasta porkkanat. Huuhtele punakaali ja ota huonon näköiset kerrokset pois. Raasta punakaali porkkanaraasteen sekaan
2. Viipaloi chili ohuiksi viipaleiksi ja lisää se raasteiden joukkoon
3. Sekoita raasteiden joukkoon kalakastike, valkoviinietikka ja limen mehu. Mausta suolalla maun mukaan.
4. Sekoita salaatti hyin ja anna sen maustua jääkaapissa vähintään tunti

Näihin itämaisiin hodareihin tuli kokonaisuudessaan sämpylän sekä jo perinteisiksi muodostuneiden sörkän nakkien lisäksi itämaista kurkku- ja porkkana-punakaalisalaattia, ketsuppia, korianteria ja kuivattua sipulia. Hodarit oli kyllä herkkua ja kaikki maut sopivat hyvin yhteen, vaikka salaatteja tehdessä pieni epäusko meinasi iskeä.