sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Rouheleipä

Paul Rhodesin leipomo sai aikaan leipähimon. Päädyin leipomaan Rouheleivän, jota leivoin usein viime kevään aikana. Se on hyvänmakuinen leipä, jossa on purutuntumaa. Löysin tämän reseptin viime kesänä jonkun lehden ruokaosastolta ja olen tosi iloinen, että otin ohjeen talteen!Mun mielestä leivän leipomisessa vaikeinta on hyvän sitkon saaminen käsin vaivaamalla sekä leivän paistaminen. Liian usein olen ottanut leivän hiukan liian aikasten pois uunista ja tuloksena on se, että leivän sisus on ollut tahmea.

Kun leivän ottaa pois uunista, kannattaa leivän pohjaan koputtaa: Leivän ollessa kypsä siitä tulee sellainen kumea ääni. Eli siinä on hyvä muistisääntö ;).

Rouheleipä

3,5 dl vettä
2,6 dl hiivaleipäjauhoja
1,5 dl ruisrouhetta
0,6 dl ruisjauhoja
7 tl seesaminsiemeniä
6 dl pellavansiemeniä
3 tl fariinisokeria
n. 6 g hiivaa
        ~
3 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa


1. Sekoita ensimmäiset aineet yhteen ja jätä ne liinan alle muhimaan pariksi tunniksi
2. Lisää suola ja loput jauhot.
3. Vaivaa taikinaa 20 min käsin
4. Laita taikina öljyttyyn astiaan liinan alle lepäämään 1,5 h
5. Muotoile taikinasta pyöreä leipä ja laita se leivinpaperilla päällystetylle uunipellille liinan alle kohoamaan 45 minuutiksi
6. Paista 225 asteessa 30-40 minuuttia

Tätä rouheleipää kannattaa todellakin kokeilla! Laitoin pari päivää sitten mun ihka ensimmäiset juuret tulemaan. Niistä huolehtiessa tuntee itsensä ihan äidiksi, koska niitä pitää muistaa ruokkia aamuin illoin!:D Toivottavasti hoitamiset on sujunut hyvin ja juurista saa aikaan mahtavan leivän!


2 kommenttia:

  1. sä oot kyllä ihan teräs mimmi kun jaksat vaivaa taikinaa 20 minuuttia! mulla väsyy kädet jo alle viidessä minuutissa:) /j

    VastaaPoista
  2. Kiitos ;) Se 20 min on kyllä kovan työn takana!:D

    VastaaPoista