torstai 18. lokakuuta 2012

Saaristolaisleipä

Saaristolaislimppu

Tein ensimmäistä kertaa saaristolaisleipää ja yllätyin, kuinka helppoa se on - Taikinaa ei tarvinut vaivata, vaan kaikki ainesosat piti vain sekoittaa keskenään. Aivan huippua!

Tähän leipään tulee vähän himo, kun sitä syö. Koskaan syöminen ei jää siihen yhteen palaan..ainakaan mulla!:) Tämä leipä myös paranee vanhetessaan! Jos vaan pystyy, niin tämän kannattaisi antaa tekeytyä pari päivää ihan jääkaapissa. Sen jälkeen kaikki maut tulee aivan mahtavasti esiin.


Saaristolaisleipä (Yksi leipä)

0,5 dl piimää
n. 35 g hiivaa
1,5 dl siirappia
1,5 dl mämmi- ja leipämaltaita
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kauraleseitä
5 dl vehnäjauhoja
0,5 rkl suolaa

Voita vuoan voiteluun

Siirappivesi leivän voiteluun:
0,75 dl vettä
1/4 dl siirappia

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimän joukkoon ja sekoita hyvin
2. Lisää loput aineet eli siirappi, mämmi-ja leipämaltaat, ruisjauhot, kauraleseet, vehnäjauho sekä suola ja sekoita hyvin. HUOM! Taikinaa ei tarvitse vaivata
3. Voitele noin 2 litran vuoka ja kaada taikina siihen. Kohota leipää leivinliinan alla noin 1 1/2 tuntia
4. Paista leipä uunin keskitasolla 175 asteessa noin 2 tuntia.
5. Leivän kypsyttyä noin 1 1/2 tuntia, voitele se siirappivedellä ja jatka paistamista sen jälkeen noin puolisen tuntia.
6. Anna leivän jäähtyä vuoassaan. (Voit myös antaa leivän tekeytyä kylmässä pari päivää, jolloin maut pääsevät upeasti esiin.)

Mä ajattelin tehdä näitä saaristolaisleipiä joululahjaksi tuttaville, koska joulupöydän herkkukalat sopii varmasti aivan täydellisesti tämän leivän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti