perjantai 21. syyskuuta 2012

Itse tehty mysli

Mulla on ollut kaappien tyhjennysviikot käynnissä, koska keittiökaapit tursuaa kaiken maailman juttuja. Päätin siis koota kaapin antimista terveellisen myslin.

Mä en tykkää sellasista mysleistä, jossa on paljon lisättyä sokeria, vaan tällaset au naturel -jutut on enemmän mua varten, vaikka onhan esim. noissa kuivatuissa karpaloissa lisättyä sokeria.

Itse tehty terveellinen mysli

Terveellinen mysli (iso purkki)

5 dl täysjyvä spelttihiutaleita
2 dl kaurahiutaleita
1,5 dl kuivattuja karpaloita
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
2 dl kuivattuja aprikooseja
2 dl kuivattuja banaaniviipaleita
1,5 dl rusinoita
1 dl manteleita
1 dl pekaanipähkinöitä
1 dl kurpitsansiemeniä

1. Pilko pienemmäksi kuivatut karpalot, kuivatut aprikoosit, mantelit ja pekaanipähkinät.
2. Sekoita kaikki ainekset yhteen isossa purkissa.

Parasta tässä myslissä on se, että sen voi tehdä joka kerta erilaisilla ainesosilla! Jokainen voi laittaa sinne juuri ne jutut, mistä ite tykkää.


Terveelliset ainesosat


Valitsin nämä ainesosat tähän mysliin, koska tiesin näiden olevan terveellisiä ja niillä on myös hyviä terveysvaikutuksia. Huomatkaa, että banaanilastut ei päässy tähän listalle;)

 • Speltti on proteiinipitoista ja se sisältää paljon kivennäis- ja hivennäisaineita, kuten myös b-vitamiinia.
 • Kaura auttaa verenpaineen ja kolesterolitasojen hallinnassa ja se sisältää runsaasti liukenematonta kuitua, joka edistää vatsan toimintaa ja hillitsee näläntunnetta.
 • Karpalo on antidioksidanttipitoisimpia marjoja ja se sisältää runsaasti bakteereja torjuvia proantosyanidiyhdisteitä.
 • Auringonkukansiemenet sisältävät kaliumia, sinkkiä, seleeniä ja muita mineraaleja, proteiinia sekä B- ja E-vitamiineja. 
 • Pellava sisältää runsaasti sekä liukenevaa että liukenematonta kuitua sekä lignaaninimistä kasviestrogeeniä, jolla saattaa olla joitakin syöpiä ehkäiseviä vaikutuksia. Pellavan linoli- ja alfalinoleenihappoja tutkitaan sydän- ja verisuonitautien, syövän ja masennuksen hoidossa. Pellavan syöminen on oivallinen keino turvata terveellisten omega-3-rasvahappojen saanti. Se sisältää myös paljon B-vitamiini niasiinia.
 • Seesaminsiemenet sisältävät runsaasti proteiinia, kalsiumia ja muita mineraaleja, B- ja E-vitamiineja ja kuitua.
 • Rikittömästi kuivatut aprikoosit sisältävät kalsiumia, rautaa, kaliumia magnesiumia ja A-vitamiinia. 
 • Rusinat sisältävät kuituja ja mikroravinteita, kuten kaliumia ja rautaa, eikä niissä ole lisättyä sokeria tai keinotekoisia makuja tai värejä.
 • Mantelit sisältää paljon proteiinia, paljon E-vitamiinia, magnesiumia, kuparia, mangaania, kuituja ja LDL-kolesterolia laskevia rasvoja. 
 • Pekaanipähkinät sisältävät E-vitamiinin eli tokoferolin eri muotoja, joiden lisäksi niissä on lukuisia fenolisia yhdisteitä, joilla on antioksidanttisia ominaisuuksia.   
 • Kurpitsansiemenissä on paljon rautaa, sinkkiä, magnesiumia ja E-vitamiinia sekä kaliumia, fosforia, kuparia, selee niä ja kuitua. Lisäksi siemenissä on A-, B1- ja B2-vitamiineja sekä arginiini-nimistä välttämätöntä aminohappoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti