maanantai 4. helmikuuta 2013

Runebergin tortut

Runebergin tortut













Mä olen henkeen ja vereen Runebergintorttu -tyttö. Ne on vaan parhaita. Olen jo vuosien ajan yrittänyt jalostaa sellaista reseptiä, jolla tulisi todella hyviä Runebergin torttuja. Uskon reseptin evoluution tulleen nyt siihen tulokseen, että ollaan jo hyvin lähellä sitä toivottua makua ja koostumusta.

Runebergin tortut
Mun Runebergin torttujen kulmakiviksi on muodostunut joulusta jääneet piparit ja mantelijauho. Niiden avulla olen saanut mehevimmän koostumuksen sekä herkullisen maun.

Runebergin tortut
Teen tortut muffinssipellin avulla, koska mulla ei ole sellaisia isompia muotteja juuri Runebergin torttuja varten.

Runebergin tortut (11 kpl)

150 g voita
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl murskattuja piparkakkuja
1 dl mantelijauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
2 tippaa karvasmanteli uutetta

Kostutukseen:
tilkka rommia tai rommiaromia
1 dl vettä
1 rkl sokeria

Koristeluun:
vadelmahilloa
sokerikuorrutetta

1. Sekoita murskatut piparkakut, mantelijauhot, vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeria ja kardemumma keskenään
2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi
3. Lisää munat yksitellen sekaan ja sen jälkeen karvasmanteliöljy
4. Lisää sekaan kuivataineet useassa osassa samalla varovasti sekoittaen
5. Jaa taikina voideltuun muffinssivuokaan ja paista 200 asteessa noin 10 minuuttia
6. Kun tortut ovat jäähtyneet, leikkaa niiden päällä oleva nyppylä/hattu pois
7. Kostuta tortut tasaisesti joka puolelta
8. Käännä torttu ylösalaisin ja koristele ne vadelmahillolla ja sokerikuorrutteella

Runebergin tortut muffinssivuoassa
Päätin kääntää muffinssivuoassa paistetut tortut ylösalaisin, jotta ne eivät näyttäisi niin muffinsseilta. Idea tähän lähti Kinuskikissan runebergintorttu ohjeesta, jossa hän oli leikannut torttujen "hatut"pois. Näin tortut näyttävät edes piirun verran aidomman näköisiltä ja pystyn selittelemään itselleni, miksi en tarvitse erikseen muottia Runebergin torttujen tekoon...ainakaan ihan vielä ;)

Runebergin tortutPahuksen ikivanha uuni paistaa vähän epätasaisesti, joten osa tortuista oli hiukan tummempia kuin toiset. Pääasia kuitenkin on, että tortut maistuivat hyviltä:) 








2 kommenttia:

  1. Maku on tärkein :) Kiva idea käyttää muffinssivuokaa torttujen paistamisessa, tällöin kuorrutetta ja hilloa on sopivasti muuhun taikinaan, ainakin omasta mielestäni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mäkin tykkään, että sokerikuorrutetta ja hilloa on sopivasti itse taikina osuuteen verrattuna:)Onhan ne isot ja oikeat Runebergin tortut tietty tyyllikkään näköisiä, mutta hyvin näillä pienilläkin pärjää ;)

      Poista