maanantai 21. tammikuuta 2013

Creme Brulee - jälkiruokien klassikko

Creme Brulee

Creme brulee on yksi meitsin lemppari jälkkäreistä ja niin on myös mun iskän. Sen ensikohtaaminen tämän kaikkien jälkkäreiden äidin kanssa tapahtui vuosia sitten rapakon toisella puolella kaupungissa nimeltä Gettysburg. Iskälle Gettysburg ei ole enää se kaupunki, jossa käytiin suuri taistelu sisällisodan aikaan,vaan se paikka, missä se maistoi ensimmäisen kerran creme bruleeta kiinalaisessa ravintolassa. Kyllä, kuulitte oikein. Kiinalaisessa. 

Pirun hyvää creme bruleeta se olikin. Se on jäänyt myös mun mieleen, mutta on se silti aika vaikeaa uskoa, että kiinalaisen ravintolan buffetpöydästä (jälkkäriosio tietty) löyty creme bruleeta! Ehkä paikan kokki halusi kokeilla jonkinlaista fuusiokeittiötä ;)

Aina tietyn väliajoin iskä pyytää, että tekisin creme bruleeta ja niin sen aika tuli myös viime viikonloppuna. 


Creme Brulee
Mä voisin syödä, vaikka kuinka monta creme brulee annosta putkeen, koska sen ihana pehmeän vaniljainen maku rapealla sokeripinnalla ei petä koskaan. Se on suorastaan syntisen hyvää! Yleensä nuolen myös sen kattilan, jossa olen keittänyt kermaseoksen, oikein antaumuksella. On se kerman, sokerin ja vaniljan yhdistelmä niin pettämätön.

Creme brulee (neljälle)

1/2 vaniljatanko
2 1/2 dl kuohukermaa
1/2 dl maitoa
1/2 dl sokeria
3 keltuaista

1. Kaada kattilaan kerma, maito ja sokeri
2. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet veitsellä. Lisää kerma seokseen siemenet sekä tangot. Sekoita koko ajan
3. Kiehauta seos ja nosta se jäähtymään. Poista vaniljatangot nesteestä
4. Vatkaa keltuaisten rakenne rikki (älä vaahdota) ja lisää ne ohuena nauhana kerman sekaan
5. Kaada seos annosvuokiin ja nosta vuoat uunipellille, jossa on kuumaa vettä noin puoleenväliin vuokaa
6. Paista 150 asteessa noin tunti. Jäähdytä ja laita jääkaappiin ainakin kolmeksi tunniksi
7. Ennen tarjoilua sirottele päälle sokeria ja karamellisoi sokeri kullanruskeaksi tohottimen eli sellaisen kaasulampun avulla. Itse kutsun sitä tuttavallisesti tulituslaitteeksi;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti