maanantai 28. lokakuuta 2013

Vaivaton vaivaamaton leipä

Hei kaikki ubaanit emännät! Ärsyttääkö sinuakin, koska haluaisit vääntää itse ihanan rapeakuorista leipää, mutta aika ei tunnu riittävän? Ja jos joskus satut olemaan kotona hyvissä ajoin, leivän vaivaaminen (joka leivontapiireissä tunnetaan myös kovan luokan käsitreeninä) ei vaan nappaa. Tuttu tunne? Joo, niin mullekin oli.

Tässä on kuitenkin vastaus rukouksiinne - vaivaamaton leipä.

vaivaamaton leipäMun elämä muuttui, kun tutustuin vaivaamattomaan leipään. Vaivaamaton leipä on suorastaan universumin lahja ihmisille, jotka haluavat kotinsa täyttyvän ihanasta leivän tuoksusta.




vaivaamaton leipä
Ensin olin enemmän kuin skeptinen tämän vaivaamattoman leivän suhteen, koska eihän ihanan rapeakuorista ja sisältä ilmavaa leipää voi syntyä ilman hikeä ja lihaskipuja. Näköjään voi! Tämä ohje on pyörinyt useissa ruokablogeissa ja monelle tämä vaivaamaton leipä saattaakin olla tuttu. Jos et kuitenkaan ole vielä päätynyt tekemään tätä, suosittelen!

vaivaamaton leipä



Tämän leivän voi laittaa alulle kätevästi illalla ennen nukkumaan menoa ja homman hoitaa loppuun, kun saapuu töistä seuraavana päivänä. Näin leivästä pääsee nauttimaan vielä samana päivänä ja käsitreenin voi hoitaa ihan salin puolella.

Vaivaamaton leipä

7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl noin 42 asteista vettä

1. Sekoita kuivataineet yhteen ja lisää mukaan vesi.
2. Peitä taikinakulho tuorekelmulla ja anna kohota 12-18 tuntia
3. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja laita uuniin pata/kattila kansineen kuumenemaan
4. Kaada taikina jauhoitetulle leivinliinalle (jauhoja saa laittaa tosi runsaasti). Heitä taikinan päälle runsaalla kädellä jauhoja. Käännä taikinan reunoja taikina alle ja kääri leipä leivinliinan sisään. Anna levätä vielä noin 30 min.
5. Ota kuuma pata/kattila uunista ja heitä taikinapallo leivinliinasta sinne ja laita kansi päälle ja paista leipää noin 30 min
6. Ota kansi pois ja paista vielä noin 15 min

Tässä vielä kuvasarja vaivaamattoman leivän tekoprosessista:

vaivaamaton leipä taikinaAineet ovat sekoitettu ja taikina on saanut levätä 12-18 h (Kuplat pinnassa ovat erittäin jees!)

vaivaamaton leipä tekoprosessiKaada taikina hyvin jauhoitetulle keittiöpyyhkeelle ja heitä päälle vielä jauhoja.

vaivaamaton leipä tekoprosessiKäännä taikinan reunoja taikinan alle...

vaivaamaton leipä tekoprosessi
...jotta tulos olisi enemmän leivän näköinen.

vaivaamaton leipä tekoprosessi
Kääri keittiöpyyhke leivän päälle ja anna sen levätä noin 30 min.

vaivaamaton leipä
Pyöräytä leipä leivinliinasta kattilaan. Tämän jälkeen kattila vaan uuniin ja leipä on lähes valmis!

vaivaamaton leipäAnna leivän jäähtyä ritilän päällä ja käy kimppuun, kun se on viilentynyt sopivasti!:)



11 kommenttia:

  1. Ei vitsit mikä resepti! Mulle tää oli ihan uus juttu, mutta täytyy kyllä laittaa kokeiluun:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä, että tämä ei ollut tuttu entuudestaan!:) Nyt vaan kokeilemaan ;)

      Poista
  2. Hei ootko koskaan tehnyt itse bageleita? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole, mutta pitkään niiden kokeilu on ollut suunnitelmissa! Olisko sulla antaa jotain hyvää reseptiä?:)

      Poista
    2. En ole vielä koskaan uskaltanut kokeilla kun olen kuullut että ovat vaivalloisia tehdä! Mutta on myös ollut pitkään suunnitelmissa kokeilla, ovat kuulemma vaivan arvoisia :) Jos joskus löydät hyvän reseptin, laita ihmeessä tänne! :)

      Poista
  3. Huomenta
    Kiitos IHANASTA reseptistä, tämä aamu aloitettiin lämpimällä huippuhyvällä rapeakuorisella leivällä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan mahtava kuulla! :) kuulostaa täydellisestä sunnuntain aloitukselta.

      Poista
  4. Tuolla suolamäärällä menee kyllä pilalle... Samoin 0,5tl hiivamäärällä. Maistuu hiivalle. Olen koittanut eri reseptejä ja 1/3 tl kuivahiivaa ja vajaa 1tl suolaa paras tulos. Muut aineet tässä reseptissä ok.

    VastaaPoista
  5. Olen tehnyt jo muutaman kerran... namnam... variaatioina lisäsin taikinaan saksanpähkinää ja kuivattuja karpaloita, eikun parani! :-)

    VastaaPoista