torstai 19. syyskuuta 2013

Tom Kha Gai -keitto

Taannoisella Thaimaan reissulla mä rakastuin thaimaalaisen keittiön antimiin ja erityisesti tom kha gai -keittoon. 

Tom kha gai keiton ainekset
Viime viikolla mulla kävi aivan mahtava mäihä - päästiin nimittäin esimiehen kotia syömään ihka aitoa thaimaalaista sapuskaa! Voiko mukavampaa pomoa olla?? Kokkina toimi siis pomon vaimo, joka on thaimaalainen. Hän loihtikin meille mitä herkullisimman lounaan. Nautimme lounaan talon sisäpihalla ja aurinko hiveli ihanasti hipiää ja fiilis oli kuin konsanaan jossain Koh Lantalla. 

Mun matkakuume taitaa paistaa läpi aika pahasti…:D Onneksi hyvä ruoka on (toiseksi) paras lääke matkakuumeeseen (heti matkan varaamisen jälkeen). 

Tom kha gai keiton ainekset

Thaimaassa käydessäni ihastuin kookoksen ja limen ihanan täyteläiseen ja kermaiseen makucomboon. Suomessa en ollut koskaan ihastunut tähän keittoon tai edes kookoksen makuun (syy saattaa johtua teinivuosien Malibu kokeiluista...). Tuolla Thaimaan reissulla kaikki kuitenkin muuttui, kun kookos saapui mun elämään "ei oksettavan vaihtoehtona". En tiedä johtuiko se siitä, että tom kha gai -keiton raaka-aineet olivat tuolla tuoreempia ja sen takia maukkaampia vai mikä se oli. 

Thaimaalainen tom kha gai -keitto

Mä oon pitkään metsästäny sellaista reseptiä, jolla saisi tehtyä juuri sen makuista tom kha gai -keittoa, jota söin viime talvena siellä Thaimaan lämmössä. Nyt mun hyppysissä on vihdoin sellainen ohje, jolla tulee lähes autenttisen makuista tom kha gai -keittoa!
Thaimaalainen tom kha gai -keitto
Tom Kha Gai -keitto (2-3 henkilölle)

1 tölkki (n.4dl) kookosmaitoa
2 dl vettä
n. 250g kanan fileesuikaleita
2-3 salottisipulia lohkottuna
1 sitrunanruohon varsi pieneksi pilkottuna (saa jättää isoiksikin paloiksi, mutta itse tykkään pienemmistä paloista - tätä ei syödä)
iso peukalonpään kokoinen pala inkivääriä ohuiksi siivuiksi silputtuna
3 rkl kalakastiketta
1 tl ruokokidesokeria
n. 200g minilumutomaatteja
2-3 herkkusientä viipaloituna
2 chiliä viipaloituna
3-4 rkl limetin mehua
6 kaffislimen lehteä
paaljoon korianteria

Kiehauta kookosmaito, jonka seassa on sitruunaruoho, salottispuli sekä inkivääri. Lisää mukaan kana, kalakastike sekä sokeri. Keitä noin 5 min (tai kunnen kana on kypsää) ja samalla hyvin sekoittaen. Lisää kiehuva vesi. Lisää keittoon myös tomaatit, sienet ja chili. Keitä pari minuuttia ja sekoita todella varovasti, jotta tomaatit eivät rikkoudu. Aivan lopuksi lisää mukaan limen mehu, kaffirlimetin lehdet. Maista ja mausta lisää, jos tarvetta. Koristele annokset korianterilla ja sitä saa laittaa ihan runsaalla kädellä ;)

1 kommentti:

  1. Oh my! Just se, mitä syysiltoihin kaipasin, ja mahdollisesti myös maailman paras ruoka... Se vaatii jo vähän erikoisskillsejä saada autenttinen maku pakko testata ;) I

    VastaaPoista